02 March 2013

Sporting?

dalam masa duduk2 berdiri sambil borak2...... tetiba ada seorang ni cakap dan dia adalah non-muslim, dia cakap, bila saya tengok orang perempuan bertudung, saya tak akan hulur tangan nak salam (sambil buat tangan hulur cepat2) ....minta maaf ya awak, dia toleh pandang aku... aku senyum cakap it's ok. sebab xtahu apa yang dia cuba nak sampaikan....
then dia sambung cerita pasal someone "perempuan" yg melayu yg islam yg bertudung dan dia yang hulur tangan dulu kepada non-muslim and lelaki.... dan terus di label sporting.
aikkkk habis aku ni kategori tak sporting lah? hahaha define sporting please.....  serius aku rasa takut dengan realitinya dunia sekarang.tambah-tambah sejak masuk alam bekerja ni.... cerita tikam2 dari belakang, kisah survival orang lain...they just make me insaf lah kan..and having extra awareness.  bukan nak cakap pasal agama ka apa...cuma kadang2 aku rasa apa mereka2 ni tak amik pendidikan islam dekat sekolah dulu... and some of them give me a simple answer "lupa" adakah kita take for granted apa yang cikgu, ustaz, ustazah , mualim, tok imam, tok guru, mahaguru kita yg duk ngajar pom pang pom pang kat depan.... kesian kat depa semua. adalah sukar untuk tidak menjadi lalang.

Ini bukanlah ucapan selamat hari guru, mahupun sesi soal jawab agama. cuma luahan pemerhatian si miko ini. lama sungguh meng'observe' nih....

Have a happy March!

Tips!!! jika anda berhadapan dengan situasi bagaimana mahu membalas huluran tangan dari non-muslim, hanya letakkan tangan secara menyilang ke dada dan tunduk sedikit...mcm ni.

~pic google courtesy~

wait...dan ini my first post on 2013...hahaha

0 Comments:

Post a Comment